Web üzerinde çalışan sunucu sistemleri

Bu yazımızda internetteki web sunucuları üzerinde çalışan işletim sistemlerini öğreneceğiz. Platformlar sunucular üzerine kurulan sistemlere verilen isimdir. Server üzerinde çalışan donanımların birbirleriyle koordine olması çok önemlidir. Üstelik bu sistemlerin düzgün ve verimli çalışması da bilgi aktarımı için hayati önem taşımaktadır. Çünkü donanımlarınızın özellikleri ne kadar yüksek olursa olsun birbirleri arasında iletişim azaldığında veri kaybı da kaçınılmaz olmaktadır. Bu sorunun çözümü stabil çalışabilen bir web sunucusu için işletim sistemidir.

web üzerinde çalışan sunucu sistemleri

Günümüzde en çok Windows ve Linux sunucular tercih edilmektedir. Windows tabanlı sunucularda genelde ASP sayfalarını kullanılır, Linux sunucuları ise PHP çalıştırır fakat son zamanlarda PHP artık Windows tabanlı sunucularda da belirli sistemler aracılığıyla düzgün çalışabilmektedir. Tabi bunun için sunucunuzun sahip olduğu donanımların özellikleri çok önem taşımaktadır.

Windows 2003 çeşitleri


Windows 2003 sunucuları yani server olarak adlandırılanlar dört şekilde oluşurlar. Bunlar web edition, standart edition ve enterprise edition olarak dörde ayrılırlar. İlk versiyonda yani web edisyonunda domain kontrolü yoktur üzerine active directory kuramazsınız. İkinci edisyonda yani standart olanında ise kurulabilir ancak tam denetim özelliği verilmez yani cluster özelliği yoktur bir şekilde kurmaya çalışsanız bile çalışmıyor denedik (: Üçüncü olanı yani enterprise ise standart ile aynı özelliklere sahiptir ancak fazladan 32 gb ram eklenebilir.

Durum böyle. Yazılar geldikçe eklemeye devam. Bakıyorumda bizim kadar güncel bir blogspot sitesi başka var mı? Sürekli paralı siteler kendi sitelerinde paralı yazarlarıyla sitelerini güncel tutmak isterken bizim gibi blogger çatısı altına sığınan yazarlarda böyle devam edecek.

server 2008 protokol hatası ve çözümü

Uzak bilgisayar oturum bağlantısı nedeniyle kesildi hatası alıyorsanız genelde server 2008 protokol hatasıdır bu aşağıdaki adımları izleyerek sorunu giderebilirsiniz.



  • İstemcide aşağıdaki kayıt defteri alt anahtarına gidin: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\MSLicensing. MSLicensing öğesini tıklatın. Kayıt Defteri menüsünde Kayıt Defteri Dosyası Ver’i tıklatın. Dosya adı kutusuna mslicensingbackup yazın ve Kaydet’i tıklatın. Daha sonra bu kayıt defteri anahtarını geri yüklemeniz gerekirse mslicensingbackup.reg dosyasını çift tıklatın. Düzen menüsünde Sil’i ve sonra da MSLicensing kayıt defteri alt anahtarını silme işlemini doğrulamak için Evet’i tıklatın. Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

vekil sunucular nelerdir?

İnternete erişim sırasında ara makine olarak kullanılan makinadır vekil sunucu. İnternete erişim sırasında vekil görevi görürler. İnternete erişim sırasında direkt bağlantı yerine bu tür bağlantılar üzerinden bağlanılır ve ana bağlantıyı isteyen makina geçici olarak kimliğini gizleyebilir çünkü internete bu makinalar üzerinden bağlanıldığından karşı tarafan bağlanan makinayı değil üzerindeki vekil sunucuyu görecektir. Bu tür makinalar son zamanlarda özellikle hackerlar tarafından kimlik gizlemek için pek tercih edilmiyor. Daha çok ülke kısıtlaması olan sitelere giremeyen kullanıcılar örneğin Türkiye'de youtube'un kapalı olduğunda bu yöntem üzerinden de girilebilmesi gibi.

vekil sunucu

Diğer taraftan vekil sunucular özellikleri bakımından farklı olabilir. Örneğin yaşadığınız ülkeye çok uzak bir vekil sunucu aracılığıyla internete bağlanmak isterseniz internet sitelerinin açılış hızlarında önemli ölçüde yavaşlama olacak, yaşadığınız ülkeye daha yakın vekil sunucular seçtiğinizde ise bu tür siteler süreleri kısalacaktır.

Server bilişim çeşitleri nelerdir

Bilgisayar ağlarında diğer ağların erişebildiği ana makinaya sunucu yani server adı verilir. Ancak diğer internete bağlı bilgisayarların haricinde bu makinalarda sürekli bilgi alışverişi ve süreklilik esas alınır. Diğer yönleriyle inceleyecek olursak bu işlemlerin koordine edilmesi çok önemlidir. Tıpkı bir binayı yöneten bir apartman yöneticisi gibi değil sitelerin içerisinde bulunan ve tüm siteleri izleyen site güvenliği gibi. Hepsini izler birbiriyle koordine olur ve süreklilik sağlar. Bu süreklilik donanımlar tarafından meydana getirilir.

server bilişim çeşitleri

Paylaşımlı server makinalarında birden fazla ağ bulunabilir bunlar içerinde çok fazla site yada alan adı barındırılabilir. Yarı paylaşımlı veya bölünmüş sunucular co-located veya vps adıyla internette çeşitli firmalarla müşterilere hizmet sunmak için hazırlanmaktadır. Bu firmalar aracılığıyle internette çeşitli donanımlara sahip makinalar kiralanabilir.

Sunucu Nedir

Sunucu, bir ağa bağlı olan makineler üzerinden bilgi veya veriyi farklı sistem yada kullanıcılara paylaştıran sistem veya programlara verilen genel addır. Güvenilir ve sorunsuz olmasına özen gösterilir aksi halde sistem düzgün çalışmayabilir. Çoklu kullanıcı veya sistemlere hizmet etmesi için kurulmaktadır. Özellikle internet üzerinden yapılan bilgi paylaşımlarında, bilginin en kısa sürede karşı tarafa ulaştırılması veya en kısa sürede depolanması ihtiyacı sunucu ihtiyacını gün geçtikçe artırmaktadır.

sunucu nedir

Günümüzde bilgisayarlar eğitim ve sağlık sektörlerinide içerisine alarak kat kat büyümekte ve bu büyüklükteki bir piyasada sürekli, güvenli ve düzgün çalışan sistemler gerekmektedir. Özellikle server nedir diye soracak olursak bu cevap kesinlikle yeterlidir.Geçmişe baktığımızda bu tür sistemlerde en çok istenilen özelliğin güvenli ve kayıpsız veri depolaması idi ancak şimdi bu ikiliye hız da eklenmiş durumdadır. Sunucular klasik bilgisayarların güçlendirilerek ve güvenirliliği artırılarak ağda kullanılmasına verilen genel isimdir.

server / sunucu hakkında bilgi

Bilgisayar ağlarında, diğer bileşenlerin kullanıma sunulmasıyla oluşan birime sunucu (server) denir. İstemcilerden istenen sorgu bilgisini sunulan bileşenler ile en çabuk sürede istemciyle ulaştırmaya çalışır. Günümüzde Windows veya UNIX türünden sistemler kullanılmakla birlikte farklı sistemlerde mevcuttur. Üstelik hangi amaç için kullanıma açılacağı da çok çok önemlidir.

server sunucu hakkında bilgi

Şu anda farklı hizmetler veren çok sayıda sunucular vardır bir kısmı web üzerinden hizmet vermektedir ve bu sistemler dosya veya bilgi paylaşımı için kullanılabilmekte film yada oyun oynanabilmektedir. Online oyunların büyük bir kısmı sunucular üzerinden bilgi depolamakta ve bu depolanan bilgiyi oyuncuya ulaştırmaktadır.
Blogger tarafından desteklenmektedir.