POP3 protokol sunucuları nedir?


pop3 sistemi
POP3 E-Mail

POP3 bir mail iletişim protokolüdür. Yereldeki e-mail alıcılarının uzaktaki elektronik mailleri indirmesi için kullanılır. Genelde TCP/IP bağlantısı üzerinden gerçekleştirilir. Şu anda günümüzde bu sistemi desteklemeyen mail hizmeti veren bir site neredeyse yoktur. Birkaç kez geliştirildikten sonra üçüncü kez bu haline ulaştığı için POP3 ismini almıştır. Basit bir şekilde uzaktaki veya başka bir hesaptaki e-postalarınıza erişebilir, okuyabilir, değiştirebilir veya silebilirsiniz. Ayrıca POP3 sistemi farklı sistemlerdeki hesaplarınızı birbirine bağlamak için de kullanılabilir. Bunun için size e-mail hizmeti sağlayan sisteminize hesabınızı ekleyerek, otomatik kontrolü etkinleştirip, düzenli olarak diğer mail hesabınızın kontrol edilmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle bir e-mail hesabından birden fazla hesaplardaki elektronik postalarınızı yönetebilme imkanına erişebilirsiniz.

Günümüzde Gmail, Hotmail, Yandex ve diğer popüler e-mail hizmeti veren birçok sitede POP3 seçeneği bulmak ve kullanmak mümkündür. Bunların haricinde başka sistemler olduğu gibi hesabınızı bir başka hesaptan kontrol etmek için başka yöntemlerde bulunmaktadır. Bunlara da bir sonraki yazımızda değineceğiz.

Kepard VPN ve protokol hatası

Yasaklı sitelere girmek yada internette iz bırakmadan dolaşmak isteyenler için VPN yazılımları kullanımı artıyor. Başka bir sunucu üzerinden gerçekleştirilen bu bağlantılar bazen hatalara neden olabiliyor. İşte bu gibi durumlardan biri de Kepard 'da başınıza gelen "protokol hatası" olabilir. Peki böyle bir durumda ne yapmak gerekir, varsa bir çözümü nedir?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bazı ortak ağlar cafe, yurt, okul gibi yerlerde genelde IP bazlı yasaklama getirilebiliyor böylelikle hiçbir VPN kullanamıyorsunuz. Bu gibi durumlarda protokol hatasını yalnızca Kepard değil diğer tüm VPN 'lerden almanız normaldir. Çünkü server üzerinden değil IP temel alınarak yapılmış kısıtlamalar mevcuttur. Bunların haricinde VPN 'ler bazı protokoller kullanarak bağlantıları gerçekleştirirler. Bunlar  PPTP, L2TP ve openVPN'dir.  Eğer daha önceden Kepard ile bağlantı kurup şimdi protokol hatası alıyorsanız bu protokollerin bazılarının yalnızca Windows üzerinde çalıştığını o nedenle Android gibi sistemlerde kullanılamayacağını bilmenizde fayda var.

Serverlarda karşılaşılan teknik problemler

Serverlarda karşılaşılan teknik problemlerin başında kilitlenme gelmektedir. Öncelikle kilitlenmeye neden olan sorun bulunmalı ardından çözüm üretilmesi gerekmektedir. Özellikle aşırı yüklenme ve yüksek trafik gerektiren işlemlerin yapıldığı veya yoğun sitelerin barındırıldığı serverlar kilitlenme açısından büyük riskler taşımaktadırlar. Bunlar böyle devam etmesine rağmen özellik eklenmesi ve önbellek temizlenmesiyle sorunlar çözüme kavuşturulmaktadır.

facebook server


Bunların haricinde aşırı ısınma da görülmektedir ancak bu çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Hepsinden önce yüksek sistem ve özelliklere sahip sunucular en başta iyi soğutma sistemleriyle birlikte gelmektedir. Ancak kimi durumlarda donanımların eskimesi veya bozulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaları çalışma prensiplerini olumsuz etkileyebilmektedir.

Windows Me/Millenium Nedir?

Windows 98 zamanlarında, daha XP'nin çıkmasına çok varken 98 den biraz iyi XP den bence çok çok geride yeni çıkmış işletim sistemi geldi. 2000li yılların başında çıkması sebebiyle de Millienium adını aldı yani kısaca Me denildi. Görünüm açısından 98'den fazla farklı olmasa server ve diğer ağ seçenekleri biraz daha gelişmişti. Bu nedenle ev için uygun olmasa da ofis kullanımı için tercih edilebilirdi.

işletim sistemi


Neyseki beklenildiği gibi olmadı. Ev kullanıcılarına pek hitap edemeye Windows Me, nedir, ne değildir anlaşılamadan yerini XP'ye bıraktı. Görünüm açısından birşey vaat etmediği için zaten tasarım olarak XP'nin geride kalması yetmiyormuş gibi bunun üzerine 98'den fazla fark sunmaması da tercih için etkili olamadı.

VPS Server Nasıl Kullanılır?

VPS yani diğer adıyla Virtual Private Server, sunucu olarak kullanılan bir bilgisayarın bölünmesi ve özelliklerinin paylaştırılmasıdır. Böylelikle ortaya sanal sunucular çıkar. Tek başına bir makine kiralayarak bir sunucu kullanmak yerine bir makinenin bir bölümünden size ayrılar sanal bir sunucu özellikleri diğer sunuculara göre biraz daha düşük olsa da daha ekonomik olduğu için tercih sebebidir. Bu şekilde bir sunucu üzerinde birden fazla sanal sunucu oluşturularak kullanıcılara sunulur.

Virtual Private Server
VPS Server Resmi
VPS ile Counter Strike gibi oyunların sunuculuğunu üstlenebilirsiniz çünkü size DNS üzerinde tam kontrol verir. Bunların haricinde uzak bağlantılar oluşturup iş yerinizdeki veya evinizdeki bilgisayara uzaktan erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca internet hizmetleri sağlayarak bu alanların satış işlemlerini de gerçekleştirebilirsiniz.


Blogger tarafından desteklenmektedir.